Ένα φαράγγι στην Κάντανο - Κρανίου τόπος;

Του Ευτύχη Κορκίδη
Στην καταστροφή του φαραγγιού της Καντάνου θα οδηγήσει η επέκταση της λατομικής περιοχής, η οποία ψηφίστηκε από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Καντάνου. Αυτό καταγγέλλει με επιστολή του στα “Χ.Ν.” ο κ. Ευτ. Κορκίδης τονίζοντας ότι “θα θαφτούν 820 μέτρα του ιστορικού δρόμου και 350 στρέμματα άγριας και πευκόφυτης έκτασης που θα μετατραπούν σε αλάνα νταμάρια”.
Συγκεκριμένα στην επιστολή του προς τα “Χ.Ν.” ο κ. Κορκίδης αναφέρει:
“Κύριε διευθυντά,
στις 18-2-2007 (2η σελ.) δημοσιεύτηκε στην έγκριτη εφημερίδα σας το άρθρο «Λατομείο Καντάνου». Στις εύστοχες παρατηρήσεις του αρθογράφου με τα στοιχεία (Στ.Γ.Κ.) έχω να παρατηρήσω και να προσθέσω τα νεότερα που ασφαλώς δεν γνώριζε κατά την δημοσίευση, γιατί την ίδια μέρα κατά σύμπτωση, ξαφνικά, απρόοπτα, απροσδόκητα, και με συγκαλυμμένα προσχήματα ο Δήμαρχος Καντάνου, πέρασε κατά πλειοψηφικά του Δ.Σ. και μόνο από τους συμβούλους της πλειοψηφείας ετσιθελικά τον αποχαρακτηρισμό του παλαιού επαρχιακού και ιστορικού δρόμου του φαραγγιού της Καντάνου, (δηλαδή τον ουσιαστικό αφανισμό του και από τον χάρτη), και την μετατροπή μιας ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους περιοχής, σε αλάνα νταμαριού. Και αν θα ληφθούν υπόψη και τα παράλληλα έργα (την επιχειρούμενη μετατόπιση του σημερινού επαρχιακού δρόμου κ.α.) το μικρό φαράγγι θα μείνει... μόνο στα χαρτιά.
Σαν ιδιοκτήτης εκτάσεως που βρίσκεται επί του ιστορικού δρόμου, μέσα στο ιστορικό φαράγγι και μέσα στην λατομική περιοχή του φαραγγιού, κανείς δεν μπορεί να μου αφαιρέσει τις ευαισθησίες εκείνες, που έχω βιώσει από τα παιδικά μου χρόνια και που απέκτησα από τις πολυετείς ενασχολήσεις μου με την ιστορία του. Έτσι καταγγέλω δημόσια την άτυπη και ισοπεδωτική απόφαση αυτή του Δ.Σ. και θα εργαστώ για την αποτροπή της.
Όπως είναι γνωστό παλιότερα είχε δοθεί άδεια λατομείου, τα προϊόντα του οποίου θα χρησίμευαν στην κατασκευή του νέου τότε επαρχιακού δρόμου(1960). Τα χρόνια πέρασαν και το περιστασιακό λατομείο έχει συμπεριληφθεί σε χαρακτηρισμένη λατομική περιοχή (εκτάσεως 350 στεμμάτων), χωρίς να ληφθούν υπόψη τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της περιοχής, όπως επιπτώσεις στο περιβάλλον, ιστορία, διερχόμενος επαρχιακός και ιστορικός δρόμος κ.α. που αναπτύσσεται σε 850 μ. εντός της Λατ. Περ. από τα 6,5 χλμ του συνολικού μήκους του μέσα στο φαράγγι. Δηλαδή μια περιοχή που χαρακτηρίζει την ταυτότητα και το παρελθόν ενός τόπου, παραδίδεται από την ίδια την πολιτεία στον αφανισμό και στην ισοπεδωτική εκμετάλλευση.
Όπως είναι γνωστό στο φαράγγι έχει εγκατασταθεί λατομική επιχείρηση, η οποία άγνωστο πώς, έχει εξασφαλίσει προσωρινή άδεια λειτουργίας και για να μετατραπεί σε διαρκείας θα πρέπει οπωσδήποτε (σε ένα χρόνο) να καταργηθεί και να σβήσει από τον χάρτη ο επαρχιακός και ιστορικός δρόμος που την διασχίζει. Ο δήμαρχος Καντάνου «μανούλα» σ’ αυτά... (ίδε ονομασία της οδού Δημοκρατίας στα Χανιά, όταν ήταν αντιδήμαρχος Χανίων), «κύριος γνωρίζει...!!!» και ο κ. Δασκαλάκης, γιατί πέρασε στη... ζούλα ένα θέμα χωρίς τη συγκατάθεση των δημοτών και όχι μόνο, αλλά και των ιστορικών και περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων.
Για τις επιπτώσεις των παραπάνω, φαντάζομαι ότι δεν γνώριζαν του τι υπέγραφαν οι Δ.Σ. της πλειοψηφίας. Και αυτό φαίνεται αν αναφέρουμε τρεις περιπτώσεις μεταξύ των άλλων που συνηγόρησαν για την καταστροφή του φαραγγιού και του ιστορικού δρόμου.
1) Θεολόγος, και Δ.Σ. Η διδαχή του μαθήματος της ιστορίας, που μας δίδαξε, αποδεικνύει ότι ήταν δυστυχώς αποτέλεσμα αποστήθισης. Όπως όμως και να μας την δίδαξε, εμείς τον ευχαριστούμε γιατί μας πότισε ιστορικά και μας καλλιέργησε ιστορικές ευαισθησίες, που λείπουν από τον ίδιο.
2) Εξέχον πρόσωπο της πλειοψηφίας του Δ.Σ. ο παππούς του οποίου, όπως και ο δικός μου, σκοτώθηκαν από τους Γερμανούς, στον δρόμο του φαραγγιού και το παραδοξότερο, ο ένας εγγονός (εγώ δηλαδή) θέλει να διατηρηθεί ο σημερινός του χαρακτήρας και ο άλλος υπογράφει τον αφανισμό του από τον χάρτη, για πια συμφέροντα...
3) Πρόεδρος ευτυχώς ανενεργού Πολιτιστικού Συλλόγου, που υποτίθεται ότι στα Πολιτιστικά δρώμενα (ιστορικά, περιβαντολογικά κ.α.) θα διέθετε λίγη ευαισθησία.
Για να δώσουμε μερικά στοιχεία της επιχειρούμενης καταστροφικής ισοπέδωσης στην ιστορική περιοχή του φαραγγιού θα θαφτούν 820 μ του ιστορικού και περίτεχνου δρόμου και 350 στρ. άγριας και πευκόφυτης έκτασης που θα μετατραπούν σε αλάνα νταμάρι. Και ακόμα για τα 350 στρ. που θα ισοπεδωθούν με ό,τι αυτό συνεπάγεται εμείς θα φροντίσουμε δίπλα στα εκατοντάδες ονόματα που ακολούθησαν την πατροπαράδοτη επιταγή της υπερασπίσεως της πατρώας γης στο φαράγγι κατά την κατοχή να αναρτηθούν και τα επτά των σημερινών Δ. Συμβούλων της πλειοψηφίας του Δ.Σ. Καντάνου για να «μείνουν» στην ιστορία”.
Σημειώνεται ότι η μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Καντάνου, η “Κίνηση Πολιτών” της οποίας ηγείται η Στέλλα Αλφιέρη, καταψήφισε την πρόταση του δημάρχου και υπερψήφισε τη δική της πρόταση που ήταν “να προχωρήσει ο χαρακτηρισμός της περιοχής του φαραγγιού ως διαδρομή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ο δρόμος σε δρόμο ιστορικής μνήμης και μοναδικού τεχνικού μνημείου (λιθόκτιστος)”.

Δημοσιεύτηκε στα "Χανιώτικά Νέα", στις 23/06/07

0
No votes yet
Your rating: Κανένα