Αντιδράσεις για τις ανεμογεννήτριες
ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΝ. ΣΕΛΙΝΟΥ
Στη Βουλή έρχεται το θέμα της τοποθέτησης ανεμογεννητριών στα όρια του Δήμου Ανατολικού Σελίνου, με το Δημοτικό Συμβούλιο να ζητά με επιστολή του από τους βουλευτές του Νομού Χανίων, να καταθέσουν σχετική επερώτηση στο Κοινοβούλιο.
Το θέμα των αιολικών πάρκων συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιου της προηγούμενης Πέμπτης (13/5), με τα μέλη του Δ.Σ. να εκφράζουν την αντίθεσή τους στον σχεδιασμό του έργου, τη στιγμή μάλιστα που “δεν έχουν λάβει καμία ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές ή από την εταιρεία”.
Ο Δήμος Ανατολικού Σελίνου, θεωρεί ότι η τοποθέτηση ανεμογεννητριών θα δημιουργήσει περιβαλλοντικά προβλήματα, ενώ παράλληλα τίθεται και ζήτημα καταπάτησης δημοτικών και ιδιωτικών εκτάσεων.
“Οι γεωτρήσεις θα επηρεάσουν τον υδροφόρο ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής του Αποπηγαδίου” αναφέρεται σε κείμενο του Δ.Σ., στο οποίο καταγγέλλεται ότι “το Δημόσιο μισθώνει δασικές εκτάσεις σε εταιρείες”.
Αναφορικά με το θέμα τον ιδιοκτησιών, το Δ.Σ. Ανατολικού Σελίνου, καταγγέλλει ότι το έργο πρόκειται να εκτελεστεί σε εκτάσεις για τις οποίες κάτοικοι “κατέχουν τίτλους ή άλλα αποδεικτικά στοιχεία ιδιοκτησίας, ενώ το δημόσιο δεν κατέχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει την κυριότητα των εκτάσεων αυτών”. Τονίζεται δε, πως η ενέργεια αυτή από πλευράς Δημοσίου, θα οδηγήσει “σε πολυδάπανους και μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες κατά του Δημοσίου, παραβλέποντας το γεγονός ότι οι κάτοικοι της Κρήτης, διαχρονικά, αυτή τη γη την έχουν πληρώσει πολύ ακριβά”.
Το Δημοτικό Συμβούλιο, στη συνεδρίαση της 13ης Μαΐου, καταγγέλλοντας την “προχειρότητα του σχεδιασμού των εταιρειών”, ζητά τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας σε τέτοιες αποφάσεις.
Βάσει των παραπάνω το Δ.Σ. αποφάσισε “ομόφωνα” τα εξής:
1) Να ζητήσει από τους κ. βουλευτές του Νομού να θέσουν το ζήτημα στη Βουλή με τη μορφή επερώτησης και να απαιτήσουν την αναγνώριση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων των ιδιοκτητών, στη βάση του ειδικού ιδιοκτησιακού καθεστώτος που ισχύει στην Κρήτη.
2) Να ενημερώσει όλους τους Δήμους της Κρήτης που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα και από κοινού να δραστηριοποιηθούμε για την τήρηση των νόμων του κράτους και των σχετικών εξαιρέσεων.
3) Σε περιοχές που θα επιλεγούν να κατασκευαστούν αιολικά ή ηλιακά πάρκα θα πρέπει: α) οι κάτοικοι να έχουν μειωμένο τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος και β) στους ιδιοκτήτες των εκτάσεων αυτών να δοθεί ως νόμιμο ενοίκιο ένα λογικό ποσό, ποσοστό ανά MW παραγόμενης ισχύος.
4) α) Πριν από κάθε αδειοδότηση από τη Ρ.Α.Ε. για τη δημιουργία αιολικών - υβριδικών πάρκων, να ζητείται πάντοτε η σύμφωνη γνώμη του οικείου Ο.Τ.Α και να εκπονούνται οι απαραίτητες γεωλογικές μελέτες, ώστε να μην επηρεάζεται ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής.
β) Να μη γίνονται γεωτρήσεις σε περιοχές που υπάρχουν φυσικές πηγές.
5) Να υπάρξει ιδιαίτερη ευαισθησία στον ορεινό όγκο των Λευκών Ορέων και να λαμβάνονται πάντοτε υπόψη οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί και απαγορεύουν την οποιαδήποτε εγκατάσταση.
"Χ.Ν." και "Αγώνας" 20/05/2010
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Εκτυπώσιμη μορφή



Send to friend
