Δύσκολοι καιροί για τους αγρότες

Λάβαμε και δημοσιεύουμε εδώ προς συζήτηση ανακοίνωση της επιτροπής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση των αγροτών:

Χανιά 16-1-2009

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
Η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων θεωρεί ότι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του καπιταλιστικού συστήματος επιβαρύνει την ήδη δραματική θέση της πλέον αδύνατης κοινωνικής ομάδας της χώρας μας, των αγροτών. Οι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους και αγωνίζονται για την επιβίωσή τους.
Η εφαρμογή των νεοφιλελευθέρων πολιτικών της τελευταίας 20ετίας, η γιγάντωση των καρτέλ και εφαρμογή της αναθεωρημένης ΚΑΠ έχουν φέρει σε απόγνωση τον αγροτικό πληθυσμό, ο οποίος μειώνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Βιώνει καθημερινά την τρομακτική αύξηση του κόστους παραγωγής από τη μια, και την κατακόρυφη πτώση των τιμών των προϊόντων από την άλλη.
Την ίδια, βέβαια, στιγμή οι καταναλωτές, λόγω των καρτέλ σε όλα τα βασικά αγροτικά προϊόντα διατροφής, αγοράζουν τα προϊόντα σε πολύ υψηλές τιμές. Παράλληλα, δεν υπάρχουν μηχανισμοί α) τόσο παρέμβασης στην αγορά, όπως και β ) ελέγχου της αγοράς. Οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ φρόντισαν να διαλύσουν και όσους υποτυπώδεις υπήρχαν.
Το τελευταίο διάστημα διαμορφώνεται μια τραγική κατάσταση για τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς λόγω της κατάρρευσης της τιμής, σαν συνέπεια της μονοπώλησης της παγκόσμιας αγοράς από τους Ισπανούς κολοσσούς και της ανυπαρξίας εθνικής στρατηγικής για ένα προϊόν κύριο στη διατροφή του ελληνικού λαού το οποίο αφορά 580.000 Ελληνικές οικογένειες. Το ίδιο τραγική είναι επίσης η κατάσταση και για όλους τους κλάδους της γεωργίας και Κτηνοτροφίας της χώρας μας.
Με αυτά τα δεδομένα η αγροτική οικονομία της χώρας μας οδηγείται σε κατάρρευση. Η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει μια χώρα που πλέον δεν θα παράγει. Συνεπώς αποτελεί εθνικό καθήκον η στήριξη των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής, αλλιώς, δεν μπορεί να υπάρξει. Απαιτείται ένα εθνικό σχέδιο αναζωογόνησης και ανάπτυξης της υπαίθρου, με στόχους την αύξηση του εισοδήματος των αγροτών και των κτηνοτρόφων και την ολόπλευρη ανάπτυξη της υπαίθρου Ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει πολιτικές και μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής στην περιφέρεια και τα χωριά.
Απαιτούνται ξεκάθαρες πολιτικές για την ενίσχυση της συλλογικής δράσης των αγροτών, για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής τους θέσης, ώστε να μπορούν να υπερασπιστούν με αξιώσεις το μόχθο τους, το εισόδημά τους, το δικαίωμά τους να ζήσουν και αυτοί με αξιοπρέπεια. Απαιτούνται μέτρα μείωσης της ψαλίδας τιμών παραγωγού και καταναλωτή. Απαιτούνται γενναία χρηματοδοτικά μέτρα και πολιτικές για τη δραστική μείωση του κόστους καλλιέργειας. Και βέβαια αξιοπρεπείς συντάξεις για τους απόμαχους και μείωση των ορίων ηλικίας.
Τα προβλήματα επιδεινώνονται λόγω της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), αλλά και των νέων προτάσεων της Κομισιόν, στο λεγόμενο έλεγχο υγείας της ΚΑΠ, που θίγουν τους μικρούς και μεσαίους αγρότες. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα πανευρωπαϊκό μέτωπο και κίνημα αντίστασης, ενάντια στις προτάσεις αυτές. Λέμε όχι στη μεταφορά χρημάτων από τον πρώτο πυλώνα στο δεύτερο. Τα χρήματα πρέπει να μείνουν στον πρώτο πυλώνα για την ενίσχυση και στήριξη των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής. Απαιτείται πανευρωπαϊκό μέτωπο για μια άλλη ΚΑΠ η οποία να ενισχύει τους αγρότες και την αγροτική παραγωγή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων θα βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών της Κρήτης σε όλη την διάρκεια των κινητοποιήσεων που θα αρχίσουν στις 20/1/ 09 με αποκλεισμό της ¨Εθνικής οδού ¨στο Πλατάνι της Σούδας, και καλεί όλους τους αγρότες του νομού μας να συμμετάσχουν δυναμικά σε αυτές.
Καλεί επίσης σε ενεργή συμμετοχή και συμπαράσταση κάθε πολίτη - καταναλωτή που πλήττεται ή θα πληγεί έμμεσα οικονομικά αλλά και διατροφικά από τυχόν κατάρρευση του αγροτικού τομέα.

Το γραφείο Τύπου
της Τοπικής Επιτροπής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ

Σχόλια

Δύο «περίεργα» δένδρα

Δύο «περίεργα» δένδρα, τα οποία είχε φυτέψει ο πατέρας του στην αυλή του σπιτιού και είχαν εντυπωσιακή καρποφορία, ήταν η αφορμή για να προχωρήσει στη συστηματική καλλιέργεια. Τα δένδρα ήταν αβοκάντο και σήμερα ο κ. Μανώλης Ηλιάκης από το Καλονύχτι Χανίων καλλιεργεί βιολογικά εξωτικά φρούτα. Παράλληλα παράγει το δικό του βιολογικό κρασί και λάδι.

Τις προηγούμενες ημέρες ο 58χρονος αγρότης- αρχιτέκτονας ήταν στο μπλόκο που έστησαν οι συνάδελφοί του στο Πλατάνι Χανίων. Μετείχε δυναμικά στις συνελεύσεις και τις ώρες που οι άλλοι συζητούσαν, εκείνος αποτραβιόταν και... διάβαζε για την εξεταστική του στο Ιστορικό- Αρχαιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης μαζί με έναν συμφοιτητή του.

Ο κ. Ηλιάκης, όπως και πολλοί άλλοι αγρότες, δεν βγήκε στο δρόμο για τις επιδοτήσεις: «Δεν παίρνω επιδότηση ούτε για το αβοκάντο ούτε για το αμπέλι. Δεν είναι αυτό το ζητούμενο», λέει στα «ΝΕΑ». «Το να απαιτούμε επιδοτήσεις και να νιώθουμε ευχαριστημένοι με τα ψίχουλα που υποσχέθηκε η κυβέρνηση είναι κομμάτι του προβλήματος των αγροτών. Αυτό που διεκδικούμε είναι να υπάρχουν οι δικλίδες που θα εξασφαλίζουν ότι δεν θα πουλάμε εξευτελιστικά τα προϊόντα μας εμείς, ταυτόχρονα ο τελικός καταναλωτής να μην τα αγοράζει χρυσάφι και να μην εκτοξεύονται χρόνο με τον χρόνο οι τιμές των λιπασμάτων και των άλλων εφοδίων. Είναι τρελό να πουλάμε το λάδι και το γάλα φθηνότερα από το νερό και να καθόμαστε στα καφενεία».

«Σέβομαι τη φύση». Όπως λέει ο 58χρονος αγρότης, «έγινα βιοκαλλιεργητής από σεβασμό στη φύση και το περιβάλλον. Μεγάλωσα κοντά στη γη και παρ΄ ότι αρχικά η επιλογή μου δεν ήταν να γίνω αγρότης, τελικά επέστρεψα στη γεωργία». Ο κ. Ηλιάκης δεν άσκησε το επάγγελμα του αρχιτέκτονα ως ελεύθερος επαγγελματίας, αλλά ως δημόσιος υπάλληλος στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Νομαρχίας Χανίων. Με το πτυχίο του αρχιτέκτονα έδωσε κατατακτήριες εξετάσεις στο Τμήμα Ιστορίας- Αρχαιολογίας και πλέον είναι συμφοιτητής των δύο γιων του. «Θα σας περιγράψω ένα περιστατικό», λέει. «Παράγω και τυποποιώ το κρασί μου από βιολογικό αμπελώνα 30 στρεμμάτων. Πουλάω πέντε ευρώ τη φιάλη. Κάποια στιγμή, λοιπόν, βρέθηκα με μια μεγάλη παρέα φίλων μου σε μία ταβέρνα που είχε το δικό μου κρασί. Για να ευχαριστήσω τους φίλους μου και να ακούσω και την κριτική τους κέρασα εγώ το κρασί. Μάλιστα, έχοντας κατά νου ότι πέντε ευρώ το είχε αγοράσει ο έμπορος από μένα, παρήγγειλα ποσότητα. Τελικά χρειάστηκε να δανειστώ- διακριτικά- χρήματα, αφού κάθε μπουκάλι χρεωνόταν 27 ευρώ. Αγανάκτησα...».

«Είμαι θυμωμένος». Ο κ. Ηλιάκης δηλώνει ευχαριστημένος από την απόδοση των καλλιεργειών του. Ωστόσο είναι θυμωμένος από τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετώπισε τα αγροτικά μπλόκα. «Είναι δυνατόν επισήμως να βγαίνει ένας υπουργός, μια κυβέρνηση, και να μας λέει ότι θα πούμε ψέματα ότι δήθεν υπάρχουν ζημιές για να δοθούν αποζημιώσεις; Πόσο απέχει αυτή η πρακτική δηλαδή, από τα πανωγραψίματα που έβγαιναν και καταδίκαζαν;».

Όταν άρχισε να καλλιεργεί αβοκάντο στα Χανιά ήταν ένας από τους μετρημένους στα δάχτυλα αγρότες που είχαν επιλέξει τη συγκεκριμένη καλλιέργεια- τυχαία μάλιστα, «χάρη στα δυο δένδρα που είχε φυτέψει ο πατέρας μου και πρόκοψαν». Τώρα, όπως αναφέρει, «είμαστε πλέον μια ομάδα παραγωγών που καλλιεργούμε αβοκάντο».

Όσο για τις σπουδές που συνεχίζει ακόμη και τώρα, λίγο πριν από τα εξήντα του, ο κ. Ηλιάκης «επιστρέφει» την απορία: «Ποιος σας είπε ότι οι αγρότες εξακολουθούν να είναι αγράμματοι και αμόρφωτοι;».

δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4499604

Δ.Τζ.