Συμπαράσταση στους κατοίκους στο Αποπηγάδι από τους Οικολόγους Πράσινους

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ: ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
(ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΠΟΠΗΓΑΔΙ, ΣΠΙΝΑ)

Η Κρήτη βρίσκεται μπροστά στην εφαρμογή στην εφαρμογή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα (κυρίως ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά), αλλά απέχει πολύ από το στόχο της απεξάρτησης από το πετρέλαιο. Πάντως, υπάρχει μια πολύ ελπιδοφόρα πορεία (π.χ. προχωρούν πολλές μικρές φωτοβολταϊκές μονάδες στο νομό).
Ωστόσο, σε μερικές περιπτώσεις, κυρίως για μεγάλου μεγέθους εγκαταστάσεις (συνήθως ανεμογενητριών) υπάρχουν διαμαρτυρίες από τοπικούς φορείς. Θα θέλαμε να αναφερθούμε μόνο σε μία, στην περίπτωση της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Αποπηγάδι, όπου έχουμε δικαιολογημένη αντίθεση της τοπικής κοινωνίας. Κι αυτό γιατί έγιναν απαράδεκτοι χειρισμοί και παρατυπίες στη διαδικασία του χαρακτηρισμού εκτάσεων που ανήκουν σε ντόπιους, -διαδικασία που προχώρησε και ολοκληρώθηκε χωρίς οι ενδιαφερόμενοι να έχουν ενημερωθεί- (με αποτέλεσμα να ξεκινούν τώρα δικαστικούς αγώνες διεκδικώντας τη γή τους). Γενικά, δεν υπήρξε επαρκής πληροφόρηση για το συνολικά προωθούμενο έργο, με αποτέλεσμα η τοπική κοινωνία να βιώνει την όλη υπόθεση ως «συνομωσία σκοτεινών κύκλων του μεγάλου κεφαλαίου» εναντίον της. Υπάρχει εντονότατη καχυποψία απέναντι τόσο στην πολυεθνική εταιρεία που κάνει το έργο όσο και στις εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες.
Σαφέστατα υπάρχει πρόβλημα, γι αυτό δηλώνουμε ξεκάθαρα τη συμπαράστασή μας στους κατοίκους που θίγονται και ζητούμε να λυθεί το συντομώτερο δυνατό το θέμα των ιδιοκτησιών (κατά προτίμηση με άρση της τελεσιδικίας των χαρακτηρισμών για να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ενστάσεις).
Οσον αφορά την αξιολόγηση των επιπτώσεων της εγκατάστασης τέτοιων μονάδων στο τοπίο, τη βιοποικιλότητα, τους φυσικούς πόρους κ.λ.π. της περιοχής, αυτό είναι κάτι που πρέπει να εξετάζεται συγκεκριμένα και κατά περίπτωση, και φυσικά σε κλίμα νηφαλιότητας. Δεν υιοθετούμε σε καμμιά περίπτωση τερατολογίες και δαιμονοποίηση των Α.Π.Ε., τη στιγμή που είναι δεδομένο πως αποτελούν σημαντικό κομμάτι της λύσης του ενεργειακού προβλήματος προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας, σε αντίθεση με πετρελαϊκές (ΔΕΗ στην Ξυλοκαμάρα) και λιγνιτικές μονάδες και πυρηνικούς σταθμούς.
Στα πλαίσια της καμπάνιας των Οικολόγων Πράσινων που γίνεται εν όψει της συνδιάσκεψης της Κοπεγχάγης για το κλίμα, θα εκθέσουμε λεπτομερειακά με ποιους τρόπους επιδιώκουμε την εφαρμογή των Α.Π.Ε., σε συνδυασμό με εξοικονόμηση ενέργειας και αλλαγή του υπερκαταναλωτικού μοντέλου. Στα Χανιά η καμπάνια μας ξεκινά την Τρίτη 1 Δεκέμβρη 11.30 π.μ. με συνέντευξη τύπου στα γραφεία μας, Π. Κελαϊδή 8.
Χανιά, 26-11-09

0
No votes yet
Your rating: Κανένα